Вино - напій Богів. Азбука виноробства
Вино – універсальний напій. Без нього не обходиться жоден захід, його подають в кафе і дорогих ресторанах. Але воістину справжнім, що володіє корисними властивостями і натуральним смаком, є домашнє вино. Процес його приготування непростий і досить тривалий. Але можливість насолодитися смаком справжнього вина перемагає всі складності. Зробити домашнє вино потрібно спробувати кожному. А ми розповімо про деякі особливості його приготування.
Основні правила виноробства
В інтернеті і кулінарних книгах можна знайти безліч рецептів домашнього вина. Але для того, щоб отримати чудовий результат, потрібно знати кілька простих правил.
1. Перед приготуванням напою слід перебрати всі ягоди. Ні в якому разі не можна використовувати підгнилі ягоди або фрукти, вони тільки зіпсують смак вина.
2. Якщо Ви думаєте, що грони винограду обов'язково треба промити, то дуже помиляєтеся. Адже на них живуть бактерії, без яких процес бродіння не почнеться.
3. Дуже важливо чітко слідувати одному обраному рецепту і стежити за температурою – в приміщенні, де буде вистоюватися сировина, має бути тепло.
4. Металу – немає. Вино можна зберігати тільки в дерев'яних або скляних ємностях.
5. Без цукру і води виноград не почне бродити.
6. Вино вбирає сторонні запахи, не варто зберігати його поруч з тваринами, консерваціями та іншими продуктами.
Етапи приготування вина
1. Найважливішим етапом в приготуванні вина є підбір сировини. Варто запам'ятати, що потрібно використовувати тільки стиглі ягоди і фрукти. Опалі з кущів плоди ні в якому разі не повинні бути присутніми, інакше у вина буде землистий присмак, а в гіршому випадку – воно просто зіпсується.
2. Другим етапом є приготування сусла. Але для цього спочатку варто вивчити особливості соку: кислотність і цукристість.
3. Процес бродіння відбувається в результаті життєдіяльності дріжджів. Його суть полягає в перетворенні цукру в спирт. Процес складається з двох етапів: перше бродіння (верхнє) – триває 4-8 днів. У цей період сусло активно піниться, шипить, його рівень піднімається і заповнює весь вільний простір. Важливо періодично помішувати його; друге бродіння (нижнє) – триває до тих пір, поки весь цукор не розчиниться. Сусло стає все менш активним, піна спадає, а дріжджовий осад і макуха накопичуються на дні.
4. Після закінчення процесу бродіння вино акуратно проціджуємо через марлю. Пляшки з готовим напоєм повинні вистоятися в прохолодному місці не менше місяця. Адже ні для кого не секрет – чим старіше вино, тим воно смачніше.
Як підібрати закуску до вина
Вино – особливий напій. Тому і закуску до нього слід підбирати ретельно. Адже деякі продукти можуть допомогти відчути смак і аромат напою, отримати насолоду від нього, а деякі – приглушують його смак.
До червоного вина найкраще підходять м'ясні страви і різноманітні сири. Також з ним можна вживати форель, сьомгу, суші, ягоди і фрукти. А ось морепродукти, телятина, салати розкриють неперевершений смак білого вина. І як би це незвично не звучало, білим вином запивають навіть перші страви.
Народна медицина
Ну як же промовчати про користь червоного вина для нашого здоров'я, якщо навіть лікарі радять випивати його під час вечері для нормалізації тиску. Гаряче вино з медом відмінно допомагає при простудних захворюваннях. Для приготування лікувального напою потрібно розігріти вино до 60 С, додати мед, розмішати і випити. Однак слід бути обережними. Якщо ж ваш організм погано переносить алкоголь, вино можна розбавити чаєм. Пити такі ліки радять на ніч, після чого потрібно укутатися і лягти спати. А на ранок прокинутися повністю здоровим.
Говорити про вино можна нескінченно. Не дарма його називають божественним напоєм. Їм потрібно насолоджуватися, куштувати його аромат. Адже серед усього розмаїття вин, кожен зможе знайти те, що підходить саме йому.
Статті по темі:
У яких келихах або фужерах правильно подавати різні напої
Келихи для бренді, коньяку і віскі (коньячка)
Знаєте ви, звідки взялася традиція чокання келихами?