Сковорода: як вибрати і що треба знати
Для того, щоб спекти млинці або підсмажити стейк, потрібна правильна сковорідка. Для цього необхідно знати, які сковороди існують. Потім визначитися з матеріалом, тобто з чого зроблені сковороди. Сковороди бувають з чавуну, алюмінію та сталі.
Сковороди зі сталі володіють подвійним дном, що дає змогу температурі рівномірно розподілятися, і страва не пригорає.
Найпопулярніший «сковородочний» матеріал - алюміній. Алюмінієві сковороди дуже легкі і зручні, швидко нагріваються, що економить наш час і енергію. Якщо ви вирішили купувати алюмінієву сковороду, то тільки литу, не штамповану. У неї більш товсті стінки і дно, що дозволяє рівномірно пропікати їжу.
Тепер розглянемо стареньку сковороду з чавуну. Ці сковорідки найякісніші. Чавун не вступає в реакцію з їжею, не деформується при сильному нагріванні, якісно тримає тепло і дуже довго служить. Правила вибору чавунної сковорідки дуже прості. Вага має значення. Чим важче чавунна сковорідка, тим краще. У чавунній сковорідці можна тушкувати їжу годинами, без будь - якогї шкоди для організму. Такі сковорідки служать практично вічно.
Тепер розглянемо антипригарні покриття. Сучасні господині не мислять собі сковороди без антипригарного покриття. Найпоширеніші - антипригарне тефлонове і керамічне покриття. Тефлонове підходить для тих, хто контролює вживання кількості масла в їжу, тут його потрібно зовсім крапельку. А ще з таким покриттям можна економити воду. При правильній експлуатації сковороду можна не мити, а лише протирати паперовою серветкою після закінчення готування.
Але багатьом до вподоби кераміка. Керамічне покриття практичне і найбезпечніше. Його можна нагрівати до високої температури на плиті. Керамічні сковороди відомі своїми антипригарними властивостями. Навіть, якщо в ній щось пригорить, посуд від цього не зіпсується. Однак важливо пам'ятати: керамічне покриття не переносить перепаду температур, не варто охолоджувати розпечену сковорідку холодною водою - зіпсуєте покриття.
А ось з новим покриттям - мармуровим або ще його називають титанова крихта, знайома далеко не кожна господиня. Воно чимось схоже на керамічне і має схожі властивості. Легко миється і добре тримає тепло, і теж є абсолютно екологічно чистим і нешкідливим для організму. Тільки ось мармуровий ефект - це скоріше більше декоративний елемент, ніж властивості сковороди.
Тепер поговоримо про розмір. Щоб отримувати рівномірний нагрів по всій поверхні, добре підібрана сковорода не повинна виходити за краї плити. Також не варто використовувати занадто маленьку сковорідку для великої конфорки, це може бути небезпечно, ну і в решті- решт просто даремно використовується енергія. Само собою зрозуміло, що малу кількість їжі не треба готувати на величезній сковороді, а на середню не треба класти стільки їжі, щоб вона перевалювалася через край, і неможливо було перешкодити. Але це вже вирішить кожен для себе.
Вибір сковороди під конкретний тип плит. Наприклад, сучасні плити зі склокерамічною поверхнею вимагають спеціальний посуд. В крайньому випадку сковороду для склокераміки можна вибирати по товщині дна. Для рівномірного приготування дно сковороди повинно бути не менше 5 мм, все тому, що плити з такою поверхнею дуже швидко і сильно гріються. Сковороди також розрізняються по функціональності. Наприклад, млинцева сковорода - з низькими бортами, на ній дуже зручно перевертати млинці і оладки.
Сковорода-Вок - в ній дуже добре тушиться рагу, локшина або м'ясо з рисом або риба.
Також існує сковорода для смаження стейка, називається сковорода - гриль. Вона має горизонтальні опуклі смуги на дні. Завдяки такому товстому і ребристому дну м'ясо легко відстає і виглядає дуже апетитно.
Ну, і на завершення, розберемося з ручками. У правильній сковорідки повинна бути правильна ручка. Зручна, безпечна і не нагрівається. І якщо ви будете готувати страви в духовці, то добре мати знімну ручку, але це зручно не тільки для готування, а й для економії місця на вашій кухні.
Ось такі різні сковороди бувають.
На жаль, часто сковороди дуже швидко виходять з ладу. Можливо, ми робимо помилки при використанні сковороди. Найчастіша причина виходу сковороди з ладу - це механічні пошкодження, і бувають такі пошкодження декількох видів. Пошкодження поверхні посуду - це дряпання, деформація всієї сковороди: посуд згинається, дно стає рівним, і відлущування антипригарного шару. Саме тому необхідно користуватися кухонними предметами, які не зашкодять вашій улюбленій сковороді, такими як силіконові, дерев'яні та нейлонові лопатки, ложки та інші неметалеві предмети.