Посуд з нержавіючої сталі: історія
Нержавіючий метал відомий з давніх часів. При розкопках на території Єгипту та Індії були знайдені зразки виробів, стійких до іржі, які датуються 1000 років до нашої ери.
Сьогодні винахідником нержавіючої сталі називають вченого і інженера, англійця - Гаррі Бреарлі. За часів Першої світової війни команда вчених під керівництвом Бреарлі отримала завдання знайти спосіб захистити стовбури гвинтівок від ерозії. В ході досліджень Бреарлі встановив, що ті сполуки металів, в яких присутній хром, дуже тривалий час не тьмяніють, не піддаються корозії і не взаємодіють з кислотами. Якщо ж до заліза додати не менше 11% хрому, то утворювався блискучий сплав з більш високою температурою плавлення і антикорозійними властивостями.
У 1904 році Леон Джиллет - французський учений-винахідник представив хімічні і фізичні властивості сталі стійкої до корозії.
У 1911 році німецький вчений Філіп Моннартц опублікував дані досліджень про стійкість нержавіючої сталі до корозії.
Бенно Штраус і Едуард Маурер з корпорації «Krupp Iron Works» в 1912 році запатентували першу НЕ магнітну (аустенитну) нержавіючу сталь, що містить 7% нікелю і 21% хрому.
В 1913 році Гаррі Бреарлі була запатентована перша мартенситна (магнітна) сталь, яка стала “ прабатьком ” сучасної сталі під маркою AISI 420.
Протягом декількох років виробники не хотіли використовувати нержавіючі метали. Тому Бреарлі виготовив декілька ножів для проби виробникам. Одним з них був Ернест Стюарт, який придумав назву - "нержавіюча сталь". Першими компаніями, які взялися за виготовлення, були "Джордж Ібберсон&Ко" і "Томас Фірт і сини", вони випустили ножі з нержавійки. Однак якість і зовнішній вигляд продукції не відповідали споживчим запитам. Ці ножі дуже швидко тупилися і їх неможливо було використовувати. Ця подія зробило Гаррі Бреарлі відомим винахідником "".
Тільки через 10 років приймач Бреарлі – Хартфілд, запатентував нержавіючу сталь марки 18-8, що містить в складі 18% хрому і 8% нікелю, яка знайшла дуже широку популярність. В результаті Хартфілд запатентував сталь марок AISI 316 і AISI 321 (до складу увійшов молібден і титан відповідно).
Сьогодні нержавіючої сталлю називають сталь з вмістом хрому в межах від 11% до 18%, який утворює навколо атомів сталі плівку окису хрому, яка і надає сталі стійкість до іржі.
В наші дні нержавіюча сталь застосовується практично у всіх сферах діяльності людини від будівництва хмарочосів і літаків до радіотехніки й електроніки. Також нержавіюча сталь - ідеальний матеріал для обладнання кухні, кухонного посуду. Адже крім міцності та легкості, вона гігієнічна, екологічна і невибаглива в догляді.