Великдень - православне і найголовніше свято в році
Христос Воскрес!
Воістину Воскрес!
Великдень (Воскресіння Христове) - православне і найголовніше свято в році. Великоднем закінчується Великий піст, саме тому великодній стіл, згідно з традиціями, повинен бути рясним, красивим і, звичайно ж, щедрим.
Головні клопоти починаються в Чистий четвер. Саме в цей день наводять лад в будинку, після всі роботи переносяться в кухню, де фарбують і розписують яйця, займаються випічкою і замішують паски.
Якщо слідувати традиціям, то вам необхідно запастися терпінням - приготувати доведеться ні багато, ні мало, чотири десятки страв, що символізують термін днів Великого посту. Але, зрозуміло, що сьогодні практично ніхто не дотримується цього правила, та й раніше такі страви могли дозволити собі тільки заможні сім'ї. Але існують страви, які є обов'язковими на Великдень - без них стіл пасхальним назвати не можна. Природно, головними стравами пасхального столу є всім відома з дитинства паска, сирна паска і фарбовані яйця.
Згідно з традиціями, паску попередньо необхідно освятити в церкві, і лише потім ставити на стіл. Здобне дріжджове тісто є основою для паски, за рахунок цього вона може довго не черствіти, залишають навіть шматочок паски на випадок хвороби, вважається, що освячена пасочка краще будь-яких ліків допомагає. Правил про те, яка повинна бути паска, православна кухня не диктує, але вона повинна бути обов'язково високою. Пасочки можна начиняти сухофруктами, цукатами, горіхами, зверху покривати глазур'ю з присипками або цукровою пудрою. Саме пасочками потрібно розговлятися після поста.
Ще один обов'язковий елемент світлого свята - сирна паска. По суті, сирна паска — це сирна маса з вершками або сметаною, яка спресована у формі піраміди та нагадує Голгофу.
І, звичайно ж, який святковий великодній стіл без фарбованих крашанок. Якщо традиції для вас важливі - майте на увазі, що яйця повинні бути пофарбовані в червоний колір - така традиція, що йде корінням в біблійний переказ про похід Марії Магдалини до римського імператора Тиберія зі звісткою про воскресіння Ісуса Христа. Традиційно яйця фарбують натуральними барвниками, наприклад, цибулевим лушпинням, морквою, буряком і т.д.
В це свято є важливою і сервіровка святкового пасхального столу. Накривати святковий стіл треба білою або світлою скатертиною, в центрі столу повинні стояти освячені в церкві паски і паска в оточенні розмальованих яєць. Решта - холодні страви, як правило, красиво і акуратно розставлені по всьому столу і щедро прикрашені зеленню. Запитайте, чому холодні страви? Тому що за традицією вважалося, що в це світле свято господиня повинна веселитися і відпочивати, а не займатися обслуговуванням гостей. Тому стіл складався з холодних страв. Звичайно, гарячі страви могли бути присутніми на святковому столі, але в невеликій кількості. Як правило - м'ясні страви, за якими скучили люди за час Великого посту.
З напоїв допускається пити тільки вино. Раніше заборонялося пити міцніші напої, так як увечері знову треба було йти до церкви.
Власне це все головні і неабиякі правила святого і головного свята в році.
А тепер можна перейти до творіння і творчості пасок, сирних пасок і розписування яєць. Ми запропонуємо вам ідеї, як все це красиво і оригінально прикрасити і поділимося смачними рецептами.
Приємного Вам свята!
Кращі рецепти від наших Покупців
паска без дріжджів
На 2 невеликих паски знадобиться:
Яйце — 3шт (180г)
Борошно — 300 гр
Цукор — 150-200 гр
Молоко низької жирності — 250 гр
Масло вершкове — 70 гр
Ванілін — 2 гр (один пакетик)
Розпушувач тіста — 1 чайна ложка
Ізюм — 50-100 гр
Для глазурі:
Білок — 1шт (30гр)
Цукрова пудра — 0,5 склянки (100 гр)
Посипання.
Спосіб приготування:
1. Насамперед помийте родзинки і викладіть їх на папір, щоб вони просохли.
2. Увімкніть духовку на 200С. Відокремте жовтки від білків. Жовтки відправте в глибоку миску.
3. Додайте до них цукор (Якщо Ви любитель солодкого, то додавайте 200г цукру).
4. Потім додайте порізане на дрібні шматочки вершкове масло.
5. Перетираємо все міксером.
6. В окремій мисці перемішайте борошно і розпушувач, додайте ванілін (борошно бажано просіяти через сито ).
7. Потім додайте все до перетертих жовтків, цукру і вершкового масла.
8. Добре перемішайте міксером. У вас повинна вийти крихта.
9. Додайте молоко і добре перемішайте ложкою, поки тісто не перетворитися в однорідну масу.
10. В окремому посуді збийте білки міксером до утворення густої піни і акуратно введіть їх в тісто.
11. Перемішуємо ложкою.
12. Додайте родзинки. Ізюм необхідно вмочити в борошно, для того щоб вони рівномірно розподілилися в пасці.
13. Перемішайте.
14. Змастіть форми вершковим маслом і посипте борошном.
15. Вилийте тісто і поставте випікатися приблизно на годину.
16. Готовність паски перевірте сухою дерев'яною паличкою. Вставте її в центр паски і витягніть назад. Якщо паличка залишиться сухою, значить паска готова.
17. Поки паска запікається, зробіть глазур. Збийте білок міксером в дуже густу піну.
18. Невеликими порціями додавайте цукрову пудру і продовжуйте перемішувати до помітних піків. Повинен вийти густий крем.
19. Намажте глазур'ю верхню частину пасок.
20. Зверху глазурі посипте різнобарвною посипкою.
Паска запечена
На 3-5 невеликих паски знадобиться:
520 гр - борошна
1 пакет - дріжджі
125 мл - молока
3 шт - яйця
120 гр - цукру
2 чайні ложки - меду
1 пакетик - ванільного цукру
120 гр – вершкового масла
1 щіпка – солі
100 гр - родзинок
Спосіб приготування:
1. Візьміть 100 грам борошна і просійте в глибоку миску, додайте дріжджі і влийте тепле молоко. Перемішайте і залиште на 1 годину в теплому місці, накрийте опару рушником.
2. Наступним етапом змішайте жовтки з цукром, додайте ванільний цукор і мед. Додавши дрібку солі, все розтираємо.
3. Суміш жовтків додаємо до опари і ретельно перемішуємо. Потім додаємо збиті в піну білки і перемішуємо.
4. Додайте розм'якшене вершкове масло і промиті родзинки, перемішайте. Просіявши решту борошна, замісити однорідне без грудочок тісто. Перекладіть його в миску, змащену олією, і накрийте харчовою плівкою, залишивши на 1 годину.
5. Форми для випічки застеліть пергаментним папером і, виклавши в них тісто, наповніть їх на 2/3. На 35 хвилин поставте в тепле місце. За плином часу випікайте паску в духовці 35 хвилин, при температурі 180 градусів.
6. Готову паску прикрасьте глазур'ю.
Шоколадна паска
На дві маленькі або одну велику паску знадобиться:
500 гр – знежиреного сиру (липкий)
150 гр – вершкового масла
3 ст.л. (50 гр) – сметани 12%
100 гр (0.5 склянки) - цукру
100 гр (0.5 склянки) – цукрової пудри
2 ст.л. (30 гр) - какао
щіпка солі
50 гр – гіркого шоколаду (близько 70% какао)
формочки для паски (пасочніци) — 2 штуки
марля.
Спосіб приготування:
1. Візьміть масло і натріть його на середній терці.
2. Потім додайте какао. Перед тим ,як додавати какао, просійте його через сито.
3. Потім додайте цукор за смаком, щіпку солі і цукрову пудру.
4. Збийте все міксером до стану клейкого крему.
5. Візьміть сир і протріть його на блендері хвилин 5, до стану сирної маси.
6. Потім в сир додайте сметану і добре перемішайте. Можете продовжити перемішування в блендері.
7. Порційно вводите сметану і сир в масляну суміш.
8. Добре перемішайте ложкою до однорідної маси.
9. Потім додайте порізаний на маленькі шматочки темний шоколад (30-40 грам).
10. Використовуйте пасочніци - формочки для паски. Візьміть марлю, змочіть холодною водою (для того, щоб паска добре діставалася з форми) і складіть в два шари. Застелите нею ваші формочки з усіх боків (Перед тим, як відрізати розмір марлі, приміряйте її до Ваших форм для паски і пам'ятайте, що її ще потрібно скласти в два шари).
11. Вилийте у формочки тісто.
12. Загорніть зверху залишками марлі і трохи утрамбуйте рукою.
13. Поставте в холодильник не менше, ніж на 12 годин, а краще на добу. Після покладеного часу дістаньте, акуратно потягнувши за марлю, і насолоджуйтеся смачним десертом!
14. Шоколад, що залишився, натріть і посипте Вашу паску зверху.
Проста сирна паска
На дві маленькі або одну велику паску знадобиться:
1.5 кг – сиру (свіжий)
100 гр – вершкового масла
1/2 склянки – цукру (краще цукрова пудра)
1/2 склянки – сметани
1 чайна ложка – солі
Спосіб приготування:
1. Візьміть свіжий сир і протріть через сито.
2. Потім візьміть масло і розітріть його з цукром і сіллю до тих пір, поки цукор не розчиниться.
3. Потім додайте сметану і розмішайте до тих пір, поки суміш не стане повітряною і однорідною.
4. Заправте протертий сир цією сумішшю, викладіть сир в форму і поставте під гніт на добу в холодне місце.
5. Після закінчення часу гніт зніміть, а паску викладіть на блюдо і прикрасьте.